Göran Strömqvist

Göran Strömqvist

Född: 1927

Kan du nämna en författare som inspirerat dig? Jag kan nämna två: Harry Martinsson och Anton Tjechov. Fräschören i Martinssons språk och val av motiv har påverkat mig och jag beundrar Tjechovs blandning av komik och tragik liksom hans skicklighet i att avsluta en berättelse.

Hur vill du beskriva dig själv som författare? Jag skrev intensivt för trettio år sedan men har sedan gjort uppehåll fram till nu, vilket kanske har med självförtroende att göra. Man förändras ju under åren och vad jag inte kunde uttrycka då, det kan jag nu. Mitt skrivande utgår i hög grad från egna livserfarenheter samt upplevelser av natur och musik.

Kan du beskriva skillnaden mellan att skriva facklitteratur och dikter? De båda skrivsätten skiljer sig ju åt. Facklitteratur skriver/skrev jag för att resonemangsvis försöka reda ut vad som menas med begrepp som yrkesreflektion, yrkeskompetens och yrkespraktik i lärarsammanhang. Dikter skriver jag för att med hjälp av antydningar, språklig rytm, spänning mellan orden och annat försöka reda ut mitt eget känsloliv, bearbeta minnen och upplevelser.

Vad gillar du att göra på fritiden, förutom att skriva? Jag är intresserad av musik från medeltid och renässans samt från 1900-talet och framåt, men jag lyssnar helst på Bach och Händel och under senare tid Beethoven. Jag spelar också lite klarinett och har börjat odla en del i min trädgård.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s